Mindfulness Amsterdam


Wat is mindfulness

Mindfulness wordt ook wel opmerkzaamheid of aandachtsgerichtheid genoemd. Mindfulness betekent met je volledige aandacht aanwezig zijn bij wat je in het hier en nu doet. De aandacht waarmee je aanwezig bent, is vriendelijk en open. Met andere woorden, je bent open en vriendelijk opmerkzaam in het moment. Dát is mindfulness. Dat klinkt misschien simpel, maar het is voor de meeste van ons best lastig. Voor je het weet is je aandacht bij wat je doet verdwenen en functioneer je weer op de automatische piloot. Misschien ken je het wel, je eet een boterham en tegelijkertijd ben je in je hoofd bij je werk of bij je boodschappenlijstje. Na een tijdje kom je er achter dat je geen hap van je broodje geproefd heb. Piekeren over het verleden of je zorgen maken over de toekomst zijn veel voorkomende automatische mentale bezigheden die er voor zorgen dat je niet op een open en vriendelijke manier met je aandacht in het nu kan zijn.

Bewuste keuze in plaats van automatische piloot

Het mooie is dat je jezelf kunt trainen om meer in het moment te leven. Zo kun je enerzijds meer genieten van het hier en nu, en anderzijds verval je minder in de vaak stressvolle patronen van jouw automatische piloot. Door mindful te leven wordt je je bewust van gedachtepatronen die niet behulpzaam zijn en leer je om bewust keuzes te maken in plaats van automatisch te reageren. Er ontstaat een hogere mate van bewustwording en je kunt beter je grenzen bewaken.

Omgaan met moeilijke en soms pijnlijke momenten

Mindfulness gaat niet alleen over bewuster leven en genieten, het gaat ook over het accepteren van en leren omgaan met lastige situaties of gevoelens. Onze natuurlijke neiging is om dit soort situaties te bestempelen als ongewenst en hier van af te willen. Ze zijn echter onvermijdelijk en horen ook bij het leven. Met mindfulness Amsterdam bij Lieverlos leer je hier op een constructieve manier mee om te gaan.

Mindfulness kun je oefenen

Mindfulness is een vaardigheid die je kunt oefenen, bijvoorbeeld door het volgen van een 8-weekse MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction) training bij Lieverlos. Deze training is meer dan 35 jaar geleden ontwikkeld door Jon Kabat-Zinn. Kabat-zinn heeft mindfulness als een van de eersten uit de boeddhistische context gehaald en toegankelijk gemaakt voor de westerse samenleving. Hij heeft de oosterse mindfulness technieken met westerse psychologische inzichten verenigd tot een praktische toepasbare training. Deze training is door veelvuldig wetenschappelijk onderzoek, bewezen effectief gebleken.

Heb je meer informatie nodig over Lieverlos mindfulness Amsterdam? Neem dan gerust contact met me op.
Caroline: 0629016596 of info@lieverlos.nl